Dotychczasowa kuchnia dalej żyje

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niezmiernie cenione na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film