Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, niemniej jednak także wspaniale wpłynie na skonstruowany przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pobocznym orzeźwieniem w duszne dni.
Hibernowane kuleczki
Przepysznym, słodkim oraz dobrym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z stosowną porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin czy też jakimś interesującym sosem owocowym. To idealna alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Akcesoryjnym walorem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być całkiem zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są perfekcyjną przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, które nadzwyczaj łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu